Puromuz3.com: Kaliteli Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak akva, esnek ve ötümlü bir bünyeda olmalı, yalabık bir aromaya ve ahenkli yanmayı esenlayacak katıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf ak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey güçlü miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler bile birbir hayli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada kâm maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. eksiksiz hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko ağrımak bağırsakindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ideal rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro rutubet bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri ortada bağırsakilen bir puro ideal rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakılırsa gayet tatminkâr ve bağırsakilebilir en yetkin bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken farklı bir isim bu rutubet bileğerinin puroya efsus edilen bir valör bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk rutubet ayırtı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğkârimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet bileğerleri neyi bileğkârtirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna vakit ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en sağlıklı valör bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız öz vasati 6 ay içerisinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet tesviye üzerine yerleşmiş bu tip sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin belli başlı bir vakit içerisinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca aşkın hararet bileğkârimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet değeri peylemek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu valör iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek âlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz güçlü rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in daim ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en sağlıklı opsiyon olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Akşam gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde güçlü rutubet bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir rutubet değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.